Jordskælv i Nepal

Den 25. april 2015 blev Nepal ramt af et kraftigt jordskælv (7,8 på Richter-skalaen). Senere er der kommet flere kraftige efterskælv.

Jordskælvet har ødelagt huse i landsbyer nær jordskælvets epicenter. Også mange bygninger i Katmandus fattige kvarterer er styrtet sammen. Mange mennesker er blevet dræbt i de sammenstyrtede bygninger.

I Himalaya-bjergene har jordskælvet udløst flere laviner. Herved er en del af de bjergbestigere, der besøger Nepal, blevet dræbt.

I alt menes mere end 4000 mennesker at være omkommet under jordskælvet. Da Nepal er et af verdens fattigste lande, har jordskælvet ramt ekstra hårdt, da landet kun har få resurser til at klare redningsarbejdet og genopbygningen efter jordskælvet.

 

© Ole B. Clausen. Må kopieres i overensstemmelse med Copydans regler.

Hvorfor jordskælv i Nepal?

Jordskælvet i Nepal var ikke uventet.

Jordskælv opstår i grænsezonerne mellem jordskorpens plader. I Nepal er det den Eurasiske plade, der støder sammen med den Indisk-Australske plade. Ved dette sammenstød opbygges der spændinger i jordskorpen. Når spændingerne i jordskorpen udløses, opstår der jordskælv. Det er også sammenstødet mellem disse to plader, der har presset verdens højeste bjergkæde – Himalaya-bjergene til vejrs.

Se mere om jordskælv i Nepal her.

 

 

© Ole B. Clausen. Må kopieres i overensstemmelse med Copydans regler.

Undersøg

Hvad er Richter-skalaen?

Hvordan er levevilkårene i Nepal?

Jordskorpens opbygning, herunder

Hvilke jordskorpeplader findes?

Hvilke forskellige typer pladegrænser findes?

I hvilke områder på Jorden er der størst risiko for jordskælv og vulkanudbrud?

Hvilke andre bjergkæder end Himalaya er opstået i sammenstødszonen mellem jordskorpeplader?

 

 

© Ole B. Clausen. Må kopieres i overensstemmelse med Copydans regler.